Wat is een Karabijnhaak en hoe is het ontstaan?

Wat is een Karabijnhaak en hoe is het ontstaan?

Wat is een Karabijnhaak en hoe is het ontstaan?

Een karabijnhaak  is een gespecialiseerd type sluiting, een metalen lus met een veer erin voor de automatische sluiting. Een karabijnhaak wordt gebruikt om componenten snel en makkelijk te verbinden, met name in kritieke veiligheidssystemen. Het woord is afkomstig van het Duitse ‘Karabinerhaken’, een Duitse uitdrukking voor een veerhaak die wordt gebruikt door een karabijnschutter, of karabinier, om zijn karabijn, een kort geweer, aan een riem of bandolier (schouderriem) te bevestigen.

Toepassingen Karabijnhaak

Karabijnhaken worden veel gebruikt bij touwintensieve activiteiten zoals klimmen, boomkwekerij, speleologie, zeilen, ballonvaren, bouw, industrieel touwwerk, glazenwassers, de reddingsbrigade en acrobatiek. Ze zijn voornamelijk gemaakt van staal of aluminium. De karabijnhaken die in sporten worden gebruikt zijn lichter dan die voor commerciële en veiligheidstoepassingen worden gebruikt. Daarnaast worden kleine en lichte karabijnhaken ook vaak gebruikt voor aan je sleutelhanger bijvoorbeeld. De meeste van dit soort karabijnhaken zijn voorzien van een “Niet voor klimmen” waarschuwing, vanwege een algemeen gebrek aan belastingtests en veiligheidsnormen in de productie. Hoewel vanuit etymologisch perspectief elke metalen verbindingsschakel met een veersluiting technisch gezien een karabijnhaak is, verwijst het strikte gebruik door de klimgemeenschap specifiek alleen naar die apparaten die zijn vervaardigd en getest voor het dragen in veiligheidskritieke systemen zoals rots- en bergbeklimmen, meestal geclassificeerd tot 20 kN of meer. Ook worden hete luchtballonnen met een karabijnhaak aan het mandje vast gemaakt. Deze karabijnhaken hebben trekkracht van enkele tonnen.

Type karabijnhaken

Je hebt verschillende type karabijnhaken. Er zitten verschillen in de vorm, de afmeting en de sluiting. Je hebt bijvoorbeeld ovaal, peer en D gevormde karabijnhaken. De afmeting, dikte en het materiaal van een karabijnhaak bepalen de trekkracht. Je hebt ook verschillende sluitingen, zo heb je veersluitingen en schroefdraad sluitingen. De karabijnhaken met schroefdraad sluiting zijn natuurlijk en stuk veiliger dan die met een veersluiting.

Karabijnhaken bestellen

Lijken karabijnhaken u ook wel handig? Bestel dan snel en voordelig in onze webshop!

Karabijnhaak assortiment

Share this post


You've just added this product to the cart:

0
    0
    Winkelmand
    Your cart is emptyReturn to Shop